Suositukset työntekijöille

Jos etätyö tuntuu stressaavalta, kokeile seuraavia ohjeita, jotka auttavat sinua työskentelemään tehokkaasti, mutta rentoutuneemmin:

  1. Sovi pelisäännöistä kotiväkesi/asuinkumppanisi kanssa. Muistuta heitä, että jatkuva läsnäolo ei välttämättä tarkoita, että olet heidän käytettävissään.
  2. Kehitä itsellesi työrutiinit: (1) järjestä rauhallinen työtila, (2) ylläpidä säännöllistä työaikaa, (3) aikatauluta työpäivään taukoja: sinun tulee liikkua välillä työpisteestäsi pois ja nähdä muutakin kuin tiedostosi ja tietokoneesi näyttö. Jos sinulla on lapsia ja he ovat kotona, voit esimerkiksi lyhyen aikaa liikkua, leikkiä tai pelata heidän kanssaan, mikä pitää heidät iloisina ja samalla voit rentouttaa kehoasi.
  3. Ole tarkkaavainen – älä jätä huomiotta kehon tai mielen lähettämiä merkkejä epämukavuuden tuntemuksista (esimerkiksi investointi hyvään tuoliin ja/tai pöytään on välttämätöntä fyysisen mukavuuden kannalta; älä käytä makuutilaa toimistona, vaan rauhoita se nukkumiseen)
  4. Älä epäröi pyytää neuvoja ja apua työtovereiltasi, esihenkilöltä tai työterveyshuollosta niitä tarvitessasi, ja muista pitää yhteyttä kollegoihisi (osallistu työyhteisön kahvitaukoihin, yhteisiin tapaamisiin ja kokouksiin).
  5. Jos sinulla on keskittymisvaikeuksia tai koet, että työtehosi on heikentynyt, voit liittyä esimerkiksi sosiaalisen median itseapu- tai tukiryhmään, jossa sinulla on tilaisuus vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia muiden etätyötä tekevien kanssa. Tämä voi auttaa työmotivaation parantamisessa. Voit myös hyödyntää digitaalisia sovelluksia, jotka helpottavat työajan järjestämistä ja hallintaa.
  6. Ota tavaksesi suojata (esim. varmuuskopioida) tiedostosi ennen kuin poistut tietokoneelta: lemmikit tai lapset leikkiessään saattavat löytää aikaansaannoksesi ja tuhota vaivannäkösi.

Lisäohjeita etätyöhön:

Euroopan unionin lippu

EMPOWER-hanke on saanut rahoituksen Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelmasta sopimuksen nro 848180 mukaisesti